Германският външен министър Аналена Бербок призова международната общност да изпрати на

...
Германският външен министър Аналена Бербок призова международната общност да изпрати на
Коментари Харесай

Талибаните вървят в грешна посока, назрява хуманитарна катастрофа, смятат в Германия

Германският външен министър Аналена Бербок призова международната общественост да изпрати на талибаните в Афганистан посланието, че вървят в неверна посока, съобщава " Ройтерс ".

" Нашето въздействие върху протичащото се в Афганистан е доста лимитирано. От талибаните зависи да вършат рационални избори в собствен личен стопански интерес, а сега те не вършат това ", акцентира тя по време на посещаване в Исламабад.

Бербок предизвести, че назрява филантропична злополука в страната.

Не е отговорен афганистанският народ, че тяхното държавно управление беше свалено от талибаните, категорична бе тя.

Бербок добави, че Германия и Пакистан са преструктурирали системата си за превеждане на афганистански бежанци в Германия през Пакистан, за ускорение на процеса, и над 14 000 афганистанци, изложени на риск, са съумели да доближат до Германия през последните месеци.

След като Съединени американски щати оповестиха решението си да изтеглят войските си от Афганистан, талибаните завзеха контрола над страната. На 15 август те влязоха в столицата Кабул без пердах, а президентът Ашраф Гани избяга от републиката.

През септември талибаните оповестиха състава на краткотрайно държавно управление, чиято легитимност обаче към момента не е приета от нито една страна. Въпреки подхванатите ограничения икономическото състояние в страната към момента е извънредно тежко.

Съвместен отчет, оповестен от Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) и Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации в края на октомври 2021 година, сочи, че над половината от популацията на Афганистан (около 22,8 млн. души) може да се сблъска с критичен дефицит на храна сред ноември и март. Причината е, че талибаните имат достъп единствено до 0,1% (от 9,4 милиарда долара) от държавните запаси, защото огромна част от тях са замразени от Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР